Tuesday, December 2, 2008

KONTROVERSI

(Semoga rating blog aku akan naik.... hehehehe...)

Menyentuh mengenai kontroversi…

Ini entri post tentang kontroversi…. Aku pasti, ramai antra kita suka kepada benda2 yg kontroversi…. Biasa la, manusia… Aku pun suka… Oleh itu, menjadi trend pihak media menggunakan kontroversi untuk menaikkan rating dan jualan mereka… Oleh itu, aku menggunakan cara yang sama untuk menaikkan raring blog aku… Aku harap, dengan menulis pasal kontroversi di sini, akan ramai lagi baca entri ni… hahahaha=p

Sebenarnya aku nak cerita pasal kisah Melodi dan pasal kes Norman-Abby…. Sekarang ni semua org cerita pasal tu… So, aku pun taknak la ketinggalan…. Tak hip la aku nanti kalu tak cerita jugak… hahahahaha =p

Sebenarnya, aku peminat rancangan Melodi…. Apa aku kisah orang kata rancangan murahan… Yang penting aku suka….

Tapi sejak kes Norman-Abby, aku rasa aku makin menyampah pada rancangan hiburan tempatan, khususnya Melodi….

Aku sangat tak setuju bila diorang dengan suka sukinya menayangkan keaiban rumah tangga orang….

Aku memahami Norman-Abby adalah selebriti… Dan aku sangat tak kisah kalau Melodi nak bercerita tentang kisah tersebut… Dah tugas mereka wartawan untuk melaporkan.. Tapi mereka harus tahu batasan dalam menghormati hak orang lain sebagai manausia….

Tapi aku tak setuju bila visual pergaduhan tu nak ditayangkan…. Bagi aku, sejauh mana pun keterbukaan media, wartawan masih harus memegang kepada prinsip menghormati privasi orang lain… Lagipun, aku tak nampak kepentingan dan impak penayangan visual tu kepada industri hiburan selain daripada nak menaikkan rating mereka…

Aku tak mara sangat bila wartawan media cetak menulis tentang cerita tu… Sebab, sepertimana aku cakap tadi, wartawan media cetak hanya menulis, dan ceritanya hanya dibaca… Pasti impaknya berbeza apabila rakaman visual pergaduhan itu ditayangkan secara terus kepada penonton seluruh Malaysia…. Apa mereka ingat Abby dan Norman tu takde harga diri ke?????? Melodi kena sedar mereka tu wartawan TV, bukan wartawan akhbar atau majalah... Tu sebab orang kata, TV memainkan impak besar pada masyarakat... Impaknya sangat besar... Jadi, wartawan TV memikul tanggungjawab yang lebih besar daripada wartawan media cetak... Kalau terlebih guna, begini la jadinya...

Lagi aku tak setuju bila rancangan lain di TV3 spt WHI dan beberapa lagi menyediakan slot khas untuk menemubual Abby secara langsung dengan tujuan seolah-olah meminta Abby menceritakan kepada seluruh Malaysia keaiban keluarganya…

Aku masih berpegang pada prinsip kerahsiaan dalam rumah tangga… Memang la rumah tangga kita bermasalah, tapi tak perlulah nak selak kain depan orang ramai…

Dalam hal ni, walaupun Abbydan Norman tu lebih kurang dua kali lima jugak, tapi aku tak salah mereka…. Aku akan tetap salahkan media yang sentiasa provoke mereka…

Media terutama TV3 menggunakan alasan kononnya mereka bukan nak aibkan sesiapa, sebab Abby sendiri yang sediakan untuk tampil bercerita… Kononnya bukan media yang paksa…

Tapi ko kena paham situasi Abby…. Dia tengah marah…. Jadi, sesiapapun tengah marah, bila ada orang cucuk dengan kononnya nak sokong dia, pasti la dia seronok... pastilah marah dia menjadi-jadi…. Makin seronok dan galak la dia bercerita pasal keburukan suami dia… Dah ada orang sokong dan beri peluang dia nak hentam Norman… So, dia yang tengah bengang dgn Norman makin seronok la nak hentam Norman…

Media harus faham situasi Abby yang baru saja lepas bersalin…. Dengan pelbagai provokasi dan cucuk untuk menyokong dan mengapikan marah Abby, boleh gila meroyan si Abby tu nanti… Tak kesian ke kat dia… Dah la suami buat hal, korang si media ni pun macam tak paham nak bagi ruang untuk bertenang dan memujuk diri… Yang korang tau nak cucuk dan api-apikan kemarahan dia….

Ok, cukup kontroversi tak post ni???? Hahaha… macam tak je kan, sebab dah banyak sangat media cakap pasal hal ni… macam dah basi plak kan… takpe, untuk pastikan blog aku lebih kontroversi untuk pastikan rating pembaca blog ni lebih meningkat, aku sediakan beberapa kisah kontroversi lagi di bawah ini…

1) Seorang pelajar perakaunan di UiTM Shah Alam mengaku mempunyai hubungan sulit dengan Somchai, Perdana Menteri Thailand yang baru sahaja digulingkan PAD semalam melalui perintah Mahkamah…
2) Seorang nenek berbangsa Melayu berusia 78 tahun ditahan polis di Las Vegas akibat menjalankan perniagaan pelacuran secara haram di sana…
3) Barrack Obama yang akan masuki White House penghujung tahun ini mengumumkan akan segera mengotakan janjinya mengeluarkan tentera US dari Iraq disamping mengejutkan dunia apabila mengumumkan akan bekerjasama dengan tentera Malaysia untuk menakluk Great Britain dan Jerman dalam usaha menyebarkan ajaran Islam yang telah lama ditinggalkannya…
4) Seorang pemuda berusia 16 tahun yang baru sebulan menyertai Pemuda UMNO mengumumkan nak merebut jawatan Presiden yang bakal dimenangi tanpa bertanding oleh Dato Seri Najib pada Perhimpunan Agung yang bakal berlangsung Mac depan meskipun tarikh pemilihan peringkat Bahagian telah lama berakhir…. (Hahaha… bodo!!!)
5) Seorang pelajar tahun pertama Ijazah Pengurusan Industri Kreatif dikatakan antara nama yang disebut2 menjadi Dekan Fakulti Teknologi Kreatif & Artistik UiTM setelah kontrak dekan kini bakal berakhir penghujung tahun hadapan….. (hahahaha….. aku la tu… hahaha)

OK??? Dah cukup kontroversi????? Hahaha….

Saja je aku nak bikin kontroversi… Baru boleh jadi terkenal… Bila dah terkenal, baru la orang dengar cakap kita… Then, bila dah terkenal, senang sikit nak jadi pengarah filem… (Dah jadi trend skarang, nak jadi pengarah filem, kena jadi selebriti dulu… hahahaha)

Lagipun, bak kata Epul yang selalu dia ulang lebih kurang setahun yang lepas, masa belajar kat universiti, kalau takde kontroversi dan konflik, bosan la… Tak best la… Tu sebab kontroversi & konflik akan sentiasa muncul satu persatu...

Ntah la…



p/s; Ridset, dalam masa beberapa ketika ini, ko takkan dapat bahan aku... Sebab aku menyimpan banyak rahsia berkaitan ko dan dia (yang mungkin ko jugak tak tahu.... hehehe...) MASIHKAH KO INGAT DAN KENAL SESEORANG BERNAMA UDA????? hahahahah =p
Wak Dol pula, aku benci ko!!!! Ko dah lupa kesetiaan ko pada 9 Jun!!!!!!! hahahahah =p

13 comments:

coffeeHolic said...

sorry tadi ada kerja sket...

well, jaja dah lama nak tulis pasal melodi ni, cuma keterbukaannya belum lagi sampai.

semut kecil said...

Wah.... Jaja pun taknak ketinggalan utk jadi hip ya... hahahaha... jgn mare... =p

norfa08 said...

aku rasa tak cukup kontroversi lagik...
maybe kalau ko lebih bersikap keterbukaan mengenai kisah cinta kau, akan lebih kontroversi...

sekilas : sekadar memberi cadangan

Attila razmie said...

sokong kate2 norfa itu.. cinta ko datang lg?

semut kecil said...

norfa08;
keterbukaan soal cinta??? kalu ko nak tau, hampir kesemua entri aku dlm blog ni adalah tentang kisah cinta aku... sama ada secara terus atau tak jer... sama ada korang perasan atau tak jer... memang aku tak kisah nak menulis terus terang jer, tapi korang harus faham aku harus menjaga hati banyak pihak... ya, banyak pihak!!! aku harus menjaga hati banyak pihak yang aku tak mahu meluka atau mengguriskan hati mereka kerana aku sayang mereka!!!! Jadi, biarlah aku tanggung sendiri... =(
p/s: yg pasti ini takde kaitan dgn Mil ya... itu kisah lama yang dah aku lupakan 100%... ini tentang org lain yg mungkin korang taktau dan tak perlu la korang tau.. nothing interesting... hanya sesuatu yang tak menarik dan menyakitkan utk diingati...


atila razmie;
cinta datang lagi???? buat masa ini, tidak!!!! aku tak tahu aku salah atau tak, tapi sejujurnya buat masa ni aku punya perspektif negatif mengenai perempuan... nak main2 dan mengisi masa lapang boleh... nak serius??? aku rasa bukan ini masa yang sesuai utk serius... kena la tunggu la hati aku terbuka semula... tapi aku pun tak tahu bila....
p/s; tapi jangan risau... aku masih lelaki yang straight yang mengkagumi kecantikan wanita sepertimana kalian terpegun, terpaku, tergoda dan meleleh air liur dengan jejaka kacak dan hensem (yg pasti lelaki itu bukan aku...)..

semut kecil said...

norfa08;
kalu ko perasan, sebenarnya entri kontroversi ni pun bercerita ttg kisah cinta aku... tapi tak secara direct to d point la...perasan tak???? kalu ko tak perasan, alhamdulillah.... coz, kalu ko perasan, mesti ko akan kata aku jiwang giler babi dan menyampah sebab aku asyik cakap pasal kisah yang sama dlm setiap entri aku.... hahahaha =p

one love said...

huhuhu! kontroversi sungguh!
hehheheheh...
mudah mudahan naiklah rating blog si semut kecil ni!

heheheh :p

mastikus said...

kontroversi??

ye, sekarang ada di mana2...

cheap sale semua tu!!!

iskandarzulkarnain said...

aku rase kisah cinta tiga segi kau lbih kontroversi dr kontroversi yang kau keutarakan ini...

zurazarith said...

bro, aku dah lama menyampah kat industri hiburan, berita ngan idola bangang orang melayu ni bro... ko sendiri tau la

semut kecil said...

one love;
insyaAllah... mudah-mudahan tiba2 ada syarikat gergasi nak beli iklan kat blog gua dan terus gua jadi jutawan... beli kete, beli umah, beli pompuan, beli... hahahaha.... dah start merepek melalut dah gua... hahaha...

mastikus;
sale????? aku nak beli... aku pun macam korang jugak wahai wanita yang pantang dgr perkataan `sale`.... hahaha

iskandarzulkarnain;
hahahaha.... berapa kali aku perlu bilang... kat aku dah ckp menjawab comment norfa di atas....

zurazarith;
aku tau... tapi aku pun kadang2 terpaksa menurut... hidup ni kan soal pilihan... kita berhak memilih... menjadi kau atau menjadi aku.... tak ada yg salahnya... dua2 ok what... hehehe

renung dan tenung said...

aku masih setia....... tp dgn yang baru kot. hehehe

semut kecil said...

renung dan tenung;
aku benci ko wak dol!!!!!!!!!!!!!!!!!