Wednesday, December 24, 2008

CATATAN BUMI TEMASIK: ANTARA MUALLAF & SALAWATI

(Kunjungan Kedua Ke Singapura)



Kunjungan pertama pada pertengahan tahun yang lalu, aku sempat pusing Pulau Sentosa, Esplanade dan juga Merlion di Marina Bay.

Dan kali ini, aku ke Singapura kembali... Seperti yg aku cakap dalam beberapa entri yg lepas, emak aku nak ikut aku ke Singapore kali ni... Teringin katanya nak ke Singapore... Kebetulan pulak dia dah ada pasport sebab buat untuk pergi umrah beberapa bulan lepas, so takde masalah la... Aku pun bawak dia...

Aku naik bas dari Larkin dan kali ini, tiada lagi pemeriksaan Imegresen di Tambak Johor... Kompleks CIQ baru di Bukit Chagar (merupakan salah satu pembangunan dalam projek Jambatan Bengkok dulu) mula beroperasi jam 12 tengah malam pada malam sebelum hari aku pergi... So, kali ni aku ikut checkpoint baru tu la... Aku rasa lagi ok la dari dulu... Perjalanan lebih lancar... Kalau dulu, aku naik bas sampai ke town, tapi kali ni aku naik bas sampai ke stesen MRT Kranji dekat2 dengan kawasan Woodland. Dari situ aku naik MRT ke town... Lebih kurang 40min jugak la smpai ke stesen Dhoby Gaut...

Macam biasalah, disebabkan aku dengan emak aku, orang perempuan kalau ke Singapore mana boleh lepas ke Orchad Road... Syurga beli belah di Asia Tenggara orang kata selain Bandung... Tapi, kitorang tak beli apapun... Situ kan tempat shooping orang2 kaya.... semuanya barangan eksklusif... Memang nak beli pun tak mampu... Orchad Road ni, kalau aku la, nak jalan habiskan jalan ni dari mula sampai hujung, aku rasa dua hari aku belum mampu nak habiskan.... sebab banyak giler shooping complex dia... berpuluh puluh...



Pergi dgn emak aku,aku cuba minimumkan perjalanan jalan kaki... Kalau berjalan pun perlahan-lahan... Aku tahu dia letih... Banyak meneliti peta mencari jalan yang paling dekat dan singkat....

Kunjungan kali ini, aku sempat ke ibu pejabat Cathay Singapura di Handy Road... Kompleks pejabatnya dilengkapi pusat beli belah dan kompleks pawagam... Lebih kurang macam Cineleisure la... Di situ aku tak buat apa selain membelek koleksi DVD filem2.. aku cuba nak cari filem tempatan Singapore... tapi takde... =(



Selain itu, aku ke Picturehouse Cinema, salah satu arthouse cinema utama di Singapura... Ia dibawah kendalian Cathay jugak (dlm bangunan yg sama).... Dan kat situlah aku tengok filem Muallaf.... Hari aku tengok tu adalah hari kedua terakhir tayangannya setelah memasuki minggu keempat tayangannya... Jangan mintak aku review cerita ni coz aku taktau nak kata apa.... Tapi, yg boleh aku cakap, aku suka filem ni... Ya, aku suka...



Seperti biasa juga, bila ke kawasan baru, aku akan membeli koleksi majalah-majalah mereka... Aku beli majalah Manja, Sutra (majalah baru), 8Day, (majalah hiburan mingguan popular Singapura) dan TimeOut Singapore.

Dulu masa pesan kat G-Jan beli majalah Manja kat Singapore, dia pelik kenapa aku pesan beli majalah hiburan.... Aku suka ke majalah hiburan? Tapi ramai tak tahu, Manja adalah satu-satunya majalah berBahasa Melayu yang tinggal Singapura.... Meskipun, bahasanya tak la proper dan caca merba jugak, tapi sekurangnya ia adalah lambang survival Bahasa Melayu di Singapura... Mujur, dalam beberapa bulan ni aku tengok, muncul dua lagi (kedua-duanya majalah hiburan dan lifestyle) majalah berBahasa Melayu iaitu Sutra dan lagi satu apa ntah nama dia... tapi aku tengok kualitinya masih tak sebaik Manja yang dah lama bertapak di sana... Aku sempat menjadi pembeli tetap majalah Manja versi Malaysia dengan nama Sentiasa Manja apabila syarikat gergasi Singapura bukak cawangan Mediacorp Publishing di Malaysia. Waktu tu Saniboey menjadi editor sebelum dia masuk bekerja di Finas dan kemudian TV3 (Melodi) dan TV9 (Sebagai Ketua Program Melayu dan Penerbit Eksekutif). Tapi Sentiasa Manja tak tahan lama.. aku rasa setahun lebih je... lepas tu majalah tu bungkus meskipun syarikat tu masih mneruskan penerbitan majalah Lime di Malaysia... Dalam sebulan dua ni, Saniboey dah berhenti dari TV9 dan kembali menjadi Editor Manja di Singapura...

Teringin juga nak beli majalah Maxim, Playeur, FHM dan lain2.... hahahahaha.. Tapi malas la pulak membazir beli benda2 mcm tu..... Jangan taktau majalah2 ni, walaupun ada kat Malaysia, tapi versi Singapore punya gempak siot.... hahaha.... kalau FHM kat Malaysia, semua modelnya malu2, tutup sana tutup sini... tapi kat sana, pergh..... hahahah.... dah lebih kurang macam Playboy US... hahahaha...

Selain ke Orchad Road, aku ke Merlion di Marina Bay sekali lagi... bawak emak aku tengok si singa yg jadi lambang dan simbol keunggulan Singapura tu... Tapi pergi kali ini, aku belajar jalan baru nak ke situ... lebih dekat dari jalan aku ikut dulu...



Emak aku, sampai satu ketika, dia mengalah... Dia mintak duduk dan tunggu aku di taman.... So, aku pergi la jalan2 ke shopping mal berhampiran... aku bukan apa, kalau boleh aku nak cari juga DVD filem Salawati.... berpuluh kedai DVD aku pergi tapi tak jumpa-jumpa.... Kebanyakan kedai DVD terutamanya toko yang besar di sana kata mereka tak jual DVD filem local.... aku pun tak tahu kenapa... Berbeza dengan filem Muallaf, iaitu filem Malaysia yang diedarkan dan ditayangkan di Singapura selepas bermasalah dengan LPF di Malaysia, filem Salawati ni pulak, kalau korang nak tahu adalah filem berBahasa Melayu pertama di Singapura setelah berpuluh tahun Singapura tak mengeluarkan filem Melayu (sejak runtuhnya Jalan Ampas)... Yang menarik, filem ini yang ditayangkan di pawagam Singapura pada awal bulan Oktober lalu diarahkan oleh pengarah Inggeris... Sayangnya, sampai nak balik, aku masih belum dapat jumpa DVD tu.... mungkin aku kena tunggu pada kunjungan aku masa akan datang...

Kali ni, catatan aku tak jiwang sangat.... Kenapa?? Ntah la... sebab aku tak rasa kunjungan aku kali ni terlalu personal.... Sebab aku pergi dgn emak aku kot... So, aku takde masa untuk bersendiri dan memikirkan hal sendiri.... Aku hanya fikir macam mana nak bawak dia berjalan dengan meminimumkan jalan kaki seboleh mungkin... hanya fikirkan dia nak bawak dia tengok tempat menarik yang aku tahu (banyak lagi tempat aku tak tahu)....

Aku masih tak sempat ke Kampung Gelam atau melawat Istana Kampung Gelam, satu-satunya lokasi tinggalan warisan Kesultanan Melayu Singapura yang tinggal... Aku juga belum sempat ke Chinatown, untuk lebih memahami masayarakat Cina yang merupakan majoriti di bumi Singapura... Aku juga belum sempat ke kawasan luar kota seperti Tempines, Jurong dan sebagainya untuk melihat kehidupan sebenar warga Singapura kelas menengah yang masih terpaksa tinggal di rumah flat meskipun berduit disebabkan masalah kekurangan tanah di Singapura... (Teringat filem 12 Storey yang begitu menyentuh bagi aku)...

Aku harap dapat ke Singapura lagi... Menetap di sana dalam dua tiga minggu... Walaupun ia negara urban yang kurang warisan tradisi, tetapi masyarakat dalam komunitinya sangat menarik bagi aku... Sebuah masyarakat unik yang tinggal dalam sebuah negara republik dengan permasalahan, gaya hidup dan cerita mereka yang tersendiri... aku suka hidup dalam masyarakat yang asing bagi aku kerana aku akan sentiasa dapat beajar benda baru...(aku suka tengok budak2 muda Singapore... tak tahu kenapa.. sebab mereka suka berlagak kool kot.. hehehe)



p/s; disebabkan kali ni aku bersama emak aku, aku tak dapat la pergi lagi sekali ke Siloso Beach di Pulau Sentosa... Melepas la aku pergi satu-satunya port yang aku rasa di dunia ni kita dapat tengok awek-awek berbangsa Melayu berpeleseran di sepanjang pantai dengan hanya berbikini...(kalau kat Malaysia dah kena cekup dah..) hehehe.... Tak dapat ke Cafe Del Mar di pantai yang sama, kelab untuk pesta di tepi pantai sambil main buih... hahaha... kalau tak, pergh... kat sana memang la... (takyah la aku cakap, nanti korang bayangkan pula... berdosa pulak aku tambah dosa korang... hahaha... cukup je la aku je yg berdosa masa pegi dulu...) malam tahun baru ni, satu pesta muda-mudi penuh happening dan penuh dosa akan dianjurkan besar-besaran di Siloso Beach... So, kalau ada masa, korang pegi la... Aku nak pegi tapi kekurangan ongkos dan kekurangan kawan yg nak pegi (smpai sekarang aku pelik, budak2 nakal taknak kawan dengan aku... pelik betul la... hahahaha....)

5 comments:

BiArkan Aku Ke LaUt said...

hehehe....g singapore xajak pon...nk gak berjalan2 ngn ko tp kte g tempat yg sesuai ngn jiwa kita....wakakaka...kt singapore anak melayu mmg mcm kayu..suke tayang kulit. tapi best weii...nti ada rezki kite sane k

BiArkan Aku Ke LaUt said...

lupe plak nk gtau, saksikan teater Berani Mati arahan fasyali di stor DBP pada 7 bln 1,pementasan selama 5 hari.harap ko pyer masa utk berteater bersama kami...naskhah ni pada aku sgt menarik utk ditonton...

semut kecil said...

insyaAllah aku dtg!!!! aku akan usahakan jugak utk dtg... sebab skrip fasyali ni aku minat jugak!!!!

mastikus said...

bawa hadiah untuk amoy!!!

bday nak dekat ni

ahhahaha

one love said...

ooo ive never been to spore.
maybe ujung bulan satu ni ke sana!

and reading ur entry ttg spore, i might look for the unique things yg ada di sana...

btw, i feel yg u're being cute berjalan2 dgn ur mom!
best!