Tuesday, October 7, 2008

DARI BLOG MENJADI BUKU : ELARTI



Ya, aku terkejut… Serius aku terkejut… Terkejut tak sangka...

Baru kejap ni tadi, aku check website-website yang menjual buku secara online… Sebab aku nak beli buku skrip Kami – The Movie…. Aku dah cari buku ni kat MPH Mid Valley, tapi tak ada… Aku SMS Amir Muhamad pulak, dia kat Pusan International Film Festival sebab filem Pungguk Rindukan Bulan yang dia produced bertanding kat sana… So, mana aku nak cari beli buku ni ya… Aku pun check la website jual buku online Kinibooks.com… Memang ada jual, tapi susah pulak aku nak beli… Aku mana pakai kredit kad… Hahahah…

Habis tu, aku saja la belek buku-buku lain yang ada dijual secara online kat situ…. Akhirnya, di antara koleksi buku-buku dalam ruangan `Buku Baru`, aku terjumpa buku Elarti 2: Penulisan Suara Baru Kontemporari…. (Baru diterbitkan tak sampai sebulan lepas kalau tak silap aku…)

Dan alangkah terkejutnya aku bila nama aku turut terpapar kat muka depan buku tu bersama nama-nama lain yang ada antaranya memang aku kagumi…

Ya Allah, memang aku ada beritahu mereka tentang beberapa artikel dalam blog ini sewaktu mula-mula aku buat blog ni dulu… Tapi tak sangka pulak diterima dan akan diterbitkan… Alhamdulillah… Bangga jugak la aku bila nama aku ada kat situ bersama beberapa penulis nama besar lain macam Bernice Chauly (kakak kepada Benard Chauly), Jerome Kugan (kolumnis untuk majalah KLue), dan beberapa lagi…

Aku sendiri tak tahu artikel aku yang mana satu yang dikompilasikan ni… Tapi yang pasti ia salah satu daripada artikel daripada blog ni… kalau korang nak tahu kena beli la… Alaa… RM15 je senaskah… Apalah nilai RM15 untuk menyokong hasil-hasil usaha kreatif sebegini… (Ruhayat-X kata nak bagi buku ni kat aku.. So, tak payah la aku beli… =p)

Kepada yang tak tahu, Elarti adalah sebuah buku bersiri yang diterbitkan dan diselenggarakan oleh penulis siber aktif, Ruhayat-X… Penerbitannya bersifat non-profit… Tujuan utamanya adalah untuk memperjuangkan karya-karya popkultur yang bersifat kontemporari dan lain daripada gaya penulisan biasa… Elarti 2: Penulisan Suara Baru Kontemporari ini adalah siri kedua dalam siri Elarti ini setelah yang pertama diterbitkan pada tahun 2007…

Dalam ruangan keterangan buku dalam website online tu, buku ini diklasifikasikan sebagai “Antologi Malaysiana Kontemporari 2008, Buku Kulturpop Frinjan Ini Adalah Hasil Produk D.E.B.” Ia diterbitkan dalam keluaran yang sangat terhad... (sebab Ruhayat tak banyak duit kot... buat banyak pun bukannya laku... hahaha)


So, apalagi… dapatkan buku keluaran terhad ini secara online di :

http://www.kinibooks.com/product_info.php?products_id=892




p/s : Alhamdulillah, anda sudah nampak hasilnya jika kita menggunakan kekacauan jiwa menjadi tenaga untuk menjana sesuatu yang positif dalam diri?? Di situlah letaknya peranan/ hikmah sebuah kegagalan dan penderitaan… Peace!!! =p

6 comments:

iskandarzulkarnain said...

azmir,awak ni dahsyat la..awak ade potensi...

semut kecil said...

`awak ada potensi...` hahahahah...
dlm maknanya tu... ahahah....

colourful chicken said...

usaha tangga kejayaan.

Atiela razmie said...

bak kata julie: usha tangga jajaan~!! dan memang sesuai la ngan kau..:p
tahniah2..aku suka kawan2 aku..

vitamin said...

tahniah beb.. antara cita-cita aku juga tu..

Anonymous said...

tahniah ler...