Sunday, October 12, 2008

ADUH... SHA MASUK I.C.U.!!!

Minggu ni berjalan dengan macam-macam ketakpastian…. Aku menjadi semakin sensitif…. Aku menjadi semakin mudah untuk marah, semakin mudah untuk terasa, semakin mudah untuk sedih, semakin mudah memaki, semakin mudah untuk menangis... Entahlah... (Orang kata sensitiviti itu nadi seorang seniman... Semakin tinggi sensitivitinya kepada sekeliling, kesenimanannya semakin tinggi... Tapi, aku percaya aku bukan seniman... Masih terlalu jauh untuk itu... Hahahaha! =p)

Pertengahan minggu yang lepas, dalam kelas bahasa Jepun, aku terima SMS daripada emak aku... Dia kata “Emak dlm bas nak ke JB.... Sha masuk ICU”.... Ya Allah... Aku tak tahu nak kata apa....

Kalau korang nak tahu, Sha tu anak sedara aku... Aku ada dua orang anak sedara... Kedua-duanya baru berusia 2 tahun... Mereka lahir hanya selang 2 minggu... Dah macam kembar... Keduanya anak kakak sulung dan kakak kedua aku... Anak kakak sulung aku dinamakan Nur Dania Irdina Zairil Anuar (aku panggil dia budak gemuk @ Dina.. sebab dia sangat montel.. hahaha...) Anak kaknyah@kakngah aku pulak bernama Nur Shasha Sumaizi (aku panggil Sha)... Sejak lahir, Sha memang ada masalah kesihatan... Ada masalah pada hatinya... Tapi doktor kata pembedahan hanya boleh dilakukan setelah usianya mencapai satu tahap yang ditentukan...

Setakat ini, memang kedua anak sedara aku ni la penghibur hati aku.... Telatah mereka tak pernah kalah untuk buat aku ketawa... Dina duduk kat KL, jadi setiap minggu aku aku akan balik rumah kakak aku untuk mengadap muka dia... Sha pulak duduk kat Johor Bahru... Jadi jarang sekali dapat berjumpa... Kadang2 telefon untuk mendengar suaranya yang sedang berusaha belajar bercakap... Masa raya hari tempoh hari, walaupun bercakap pun tak berapa pandai, diorang tak habis bergaduh!!! (ni mesti terpengaruh dengan perangai orang dewasa yang tak habis2 nak bergaduh... =p) Si budak gemuk tu tak habis nak cari pasal dengan Sha... Tapi Sha biasanya akan diam dan beralah (sesuai la dia sebagai kakak yang tua dua minggu dari Dina).... Tapi lawak giler tengok perangai diorang masa bergaduh... Maklumlah, budak umur 2 tahun nak bergaduh... sangat cute...hahaha... =)

Dah hampir lima hari, tapi aku langsung tak telefon kakak aku mahupun emak aku untuk mengetahui keadaan Sha di ICU... Bukan aku nak jadi derhaka mahupun pentingkan diri... Sengaja aku taknak telefon sebab aku tahu, kalau aku telefon, aku akan rasa sedih... Dari MMS yang kakak aku hantar, rasa nak menangis tengok seorang budak kecik berusia 2 tahun telantar di katil ICU... Betapa hebat Tuhan menguji dia ya... Mesti banyak pahala dia nanti... Seharusnya aku bersyukur sebab aku lebih bernasib baik berbanding dia...

Ya, aku taknak telefon sebab aku akan sedih dengar suara dia... Tambahan pula, sepanjang minggu ni aku sangat sensitif dan rasa serba tak kena... Rasa down giler... Ntah la... (Azmir memang macam ni.. Bila bg semangat kat orang, macam gempak sangat... Tapi hidup sendiri pun huru hara..)

Minggu ni saja dua kali aku ponteng kelas.... Dan buat pertama kali dalam sejarah hidup aku, aku upah kawan untuk buat assignment bertulis aku... Ya, pertama kali sejak aku di UiTM semenjak lima tahun lalu... Kalau boleh memang aku, nak buat sendiri... Sebab aku ni bangsa yang tak yakin pada orang lain... Tapi, entah la... aku rasa tak semangat giler nak buat apa2... (jangan sesiapa berani report pada lecturer aku!!! Aku bunuh korang!!!)

Dalam semester ni, beberapa kali aku call emak aku, nak bagitahu yang aku nak extend je semester... Tapi bila telefon jer, bila dengar je suara dia, aku jadi kelu... Taktau nak cakap apa-apa.. Terus tukar topik lain.. So, aku layan jer la studi semester ni... Tapi setakat layan macam tu je la... Nak result gempak, mintak ampun je la... Kita tunggu je la... Aku harap ok la... Tapi aku rasa memang hancur la... (siapa yg nak fight result dgn aku, semester ni is the right time ya... =p)

Kalau ikut hati, memang aku nak buat keputusan sendiri je pasal extend ni (dah besar panjang kononnya)... Tapi bila pikir, tak patut aku buat macam tu... Lagi pun, tahun lepas masa dia suruh cari kerja tetap (dari mengerjakan company aku yg ntah apa2 tu), aku jugak yang janji dengan emak aku nak sambung studi... Takkan aku nak langgar janji pulak...

Bercakap pasal janji ni pun satu hal jugak... Aduh, aku tak habis dengan rasa bersalah... Sebab aku rasa aku banyak sangat dah langgar janji-janji yang aku buat sendiri... Aku janji nak studi elok2, aku tak buat... Aku janji taknak menulis blog dah, tapi aku tulis jugak... Aku janji nak tanggung adik aku studi, last2 aku yang pinjam duit dia... Ntah la... Betul buat aku rasa bebal dan down dowh.. Tahun lepas, masa sorang kawan baik aku, tanya kat aku, kenapa seorang demi seorang kawan yang baik dengan dia akan buat hal dan menjauh dari dia, aku yg rapat dgn dia masa tu dengan poyo berjanji yang aku tak akan buat macam tu... Sebab bagi aku takde apa yang boleh buatkan aku jauh dari dia... Tapi sekarang aku langgar janji tu... Ntah la... Memang rasa besalah giler... Banyak sangat janji yang dah aku langgar...

Semalam, aku bergaduh dengan seorang kawan yg aku baru je aku kenal.... Kenapa aku suka sangat cari pasal sekarang ni hah... Takde masalah, saja nak cari masalah.. Ntah la... Aku taknak komen... Tapi aku harap ia satu pengorbanan dari aku, bila aku sedia berkata apa yang aku rasa betul, dan aku sedia menerima apa saja kesan dari kata-kata aku itu...

Aktiviti malam aku sepanjang minggu ni penuh.... Hari Isnin aku berbuka di luar, hari Selasa aku tengok promosi filem Antoofighter, hari Rabu aku tengok promosi filem Rasukan Ablasa, jari Khamis aku tengok teater Atomic Jaya di Sunway University College, hari Jumaat aku tengok wayang cerita Flight Of The Dead....

Puasa enam aku tahun ni tinggal sehari lagi je nak habis... Tapi dah berapa hari tertangguh... Macam orang kata, semakin sampai ke penghujung, semakin banyak masalah yang mencabar kita... Kalau kita tak kuatkan hati, kita kalah....


(Apa aku nak cakap lagi... Ntah la.,... Tiba2 je otak jadi kosong... Apsal la aku selalu jadi macam ni kebelakangan ni... =( )





p/s ; kepada semua termasuklah rakan-rakan aku yang mana aku telah menyukarkan hidup kalian, maafkanlah aku... Mungkin sukar untuk mendengar maaf dari mulut aku kerana aku juga punya ego seorang manusia... Tapi percayalah, jauh di sudut hati, kemaafan itu yang aku pinta...

2 comments:

cici said...

hepp!..aku pun gilekan anak2 sedare aku yg x pnah fail buat aku tersenyum setiap hari..!..hehe..

takpe,mir..bergaduh tak bermakne hilang..menjauh tak bermakne melupakan...menghilang tak bermakne membuang..

=)

WIZARD said...

aku doa kan dia semoga sentiasa sihat.. insyaallah..