Thursday, January 1, 2009

2009 – TAHUN YANG SEDIH???

Biasanya, malam new year aku jarang keluar... tido kat umah lagi best... tapi setahun dua ni aku kuar jugak... Tahun lepas, ada awek cun ajak aku kuar sambut new year, tapi last2 dia cancel pulak... So, disebabkan aku dah gerak keluar waktu tu, aku sambut je la dengan adik aku, epul dan seorang lagi kawan perempuan kitorang.... Tak sambut pun, makan kat McD seksyen 2 je...

Tahun ni????

Aku tak tahu kenapa... Aku menyambut tahun baru kali ini dengan perasaan yang sedih.. Tapi kenapa sedih??? Aku sendiri tak tahu sebabnya... Yang aku tahu aku rasa sedih... Nak menangis pun ada rasanya... Bila dah sedih, mula la aku jadi down...

Kerja makin banyak, tapi tak berbuat... (Alhamdulillah, rezeki aku makin murah sejak kebelakangan ni... Amin...) Aduh, kenapa yang ya aku sedih... adakah ini petanda tahun 2009 adalah tahun yang sedih untuk aku????

Atau mungkin sebab beberapa kejadian sejak semalam yang membuatkan aku sedih... Petang tahun baru semalam, aku lepak kat Pak Li Kopitiam Seksyen 7 dengan kawan aku... Then, seperti biasa makcik jual kerepek kat situ mesti datang dari meja- ke meja.. (korang yang selalu lepak kat situ mesti kenal makcik tu kan...) Aku sedih tengok makcik tu... Aku memang senang kesian dengan orang.. Itu kelemahan aku.. Sampai emak bapak aku pun kata, kalau aku terus dengan perasaan teralu mudah kesian pada orang lain macam sekarang ni, sampai bila2 orang akan pijak kepala kita...

Then, bila malam sikit, aku gi pusing-pusing KL dengan seorang kawan aku... Sebenarnya ada sorang lagi kawan aku nak follow tapi tak jadi last minute la pulak... Minah si kawan aku ni dalam kereta asyik sangat nak bercerita pasal teori-teori muzik dia (dia student course musik kat UiTM)... Motif, scale dan macam2 lagi... Tapi takpe, aku memang minat nak tahu... So, aku suka sangat bila dia nak ajar aku pasal benda2 tu... Dah dekat countdown, kitorang gi Jalan Telawi tengok sambutan kat situ sambil kawan aku leka tangkap gambar (hobi baru dia... hehehe)... Seperti biasa, Jalan Telawi penuh dengan orang celebrate new year sambil main spray buih... Tapi, bila dah ada kat situ, biasalah, memang tak boleh elak dari jadi mangsa kena spray dengan buih... So, kitorang pun serba sikit kena jugak la sembur dengan buih... ceh, habis baju... Tapi, malangnya, aku tak tahu la plak yang kawan aku ni ada masalah sikit kat jantung dia.. problem dengan pernafasan... Buih dan gas penyembur tu bagi effect kat dia... Nampak sangat aku dah lama tak lepak dengan dia... Kitorang rapat pun masa aku amik diploma lebih kurang 4 tahun lepas... So, perjalanan balik malam tadi, aku sedih lagi tengok dia yang sebenarnya dari seorang minah yang banyak cakap tiba2 jadi pendiam coz nak tahan sakit... Ubat dia tinggal kat umah...

Malam tadi juga, seorang kawan aku yang yang kerja sebagai editor kat Damansara telefon aku... Sebab dia kata bosan kat office... Sebab, dia tinggal sorang2... orang lain, malam new year, mesti la kuar gi celebrate new year... So, dia tinggal la buat editing sorang2... (sape suruh rajin sangat kerja malam tahun baru ni... hahaha) sekali lagi, aku rasa sedih... Sedih bagi pihak dia... hahaha... aku ajak dia kuar, dia taknak pulak... (terlebih rajin dia ni...) Dia takut aku ajak pegi bukan2 la tu... Coz, sebulan lepas, aku ajar dia gi cucuk bintang kat dance floor Coco Banana kat Sunway & lepak layan band kat Borneo... (jahat aku kan ajar org gi club... kurang ajar betul aku ni..) So, dia sebagai seorang teruna yang baik dan tak pernah jejak kaki kat tempat macam tu walau segan2, tapi lama2 naik syok... hahaha... Tapi, aku pesan, pegi kelab ni jangan jadikan amalan... rosak hidup nanti... Pegi sekali sekala boleh la...

Kejadian-kejadian tu sebenarnya tak sedih pun... biasa je... tapi disebabkan mood perasaan aku yang sedang bersedih ni, semua benda aku rasa sedih... =( Sampai rumah, lebih kurang pukul 3 pagi... then layan dvd jap.. pukul 5, tido... bangun tengah hari tadi, aku rasa sedih lagi... mood cuaca pun agak mendung, betambah la mood sedih aku...

Bila celik je mata bangun tido tadi, apa yang aku pikir, tahun baru... usia aku dah 24 tahun, tapi apa yang aku dah capai dalam hidup aku...

Dah 24 tahun aku hidup... tapi belum ada apa2 yang besar yang aku mampu bagi kat famili aku!!!! Masih belum mampu memikul tanggungjawab pada keluarga... Sekali lagi aku rasa sedih dan down giler... kali ni betul2 sedih... rasa nak nangis.. tapi nasib baik bleh tahan.. hehehe... aku dah 24 tahun, tapi aku masih belum mampu untuk menjalankan tanggungjawab aku sebagai anak lelaki tunggal dalam keluarga.. dulu, bapak aku masa umur macam aku dah anak dua orang anak dah... Setengah orang, umur macam ni, emak bapak dah boleh rehat je... Aku? Apa yang aku mampu bagi... Setakat hulur duit belanja sekali sekala kat adik aku ada la... Selain tu??? ADUH!!! AKU SEDIH GILER!!!!

Sampai petang aku baring je atas katil... Berfikir dengan sedih... Then, aku bangun, pegi KLCC dan lepak kat Kinokuniya sambil belek2 buku baru kat situ... Malam, aku balik dan tulis blog ni....

Sampai sekarang, sampai menulis ni pun, aku masih sedih... Tak tahu kenapa....

Adakah ini petanda bahawa tahun 2009 ni tahun yang sedih untuk aku... ntah la... Aku dah buat perancangan tahunan aku untuk 2009. Tapi dapat ke aku buat semua tu kalau aku masih dengan perasaan sedih dan tak bermaya macam ni????




p/s; Menarilah dan terus tertawa, walau dunia tak seindah syurga, bersyukurlah kepada yang kuasa, cinta kita di dunia... - Laskar Pelangi

9 comments:

iskandarzulkarnain said...

knape kau x penah ajak aku pg Borneo?
akupun sebenarnya merasai benda yang sama mcm kau rasa untuk tahun 2009 ni..fuck la..nak wat camne..takper, kite usaha lg mir..chaiyok..

semut kecil said...

ok, nanti kita lepak borneo... bukan taknak ajak, aku tau semua tgh kering sekarang.... takkan la aku nak payung... hahaha... mahal dowh... hahaha

mEiZ AraNda said...

hehehe
ape yg buat awak sedih ek?
kan baru mula hari yang baru?

u can create to make it colorful..;)

Anonymous said...

cara yg paling mudah bagi melupakan kesedihan sendiri adalah berusaha meringankan kesedihan orang lain
- P. Karaja

semut kecil said...

miez aranda;
ntah la... thanks ya... =)

anonymous;
sangat benar... tapi aku tak mampu... sial betul.. =(

sahabatmu said...

meer,

Negative thing only happen to negative thinker

Ingat pesan aku...
Pikirkan benda positive...
kalau ada aral yg datang....pikirkan positif n cara atasi....

jgn dok salahkan sekeliling....

huhu...

semut kecil said...

sahabatmu;
sangat benar... itulah yg sedang aku cuba lakukan...

julie said...

erm walaupun kau sedih pada tahun baru yang telah berlalu 10 hari yang lepas, dan baru beberapa hari lepas aku bertemu dengan ko, dah ketika itu aku tgk ko dh gembira dan bergelak ketawa bersama aku, jijan, lipan, n iela di kedai zuree....itu pentandanya tahun ini bukan la tahun kesedihan ko.....biasa la sometimes mmg kita ada perasaan camtu...sedih bangat sampai nk menangis....dan paling xbesh kita xtau apa yg sedang kita sedihkan.....erm sori terpanjang la plak komen ni...huhuhuhu....

Zura Firdaus B. Japri said...

new year korok ngko? saudara agama tgh sdp2 kena bom kat Palestin awak sibuk2 nk sambut new year. cakap kang marah... lantak ngko lah