Friday, March 6, 2009

BILA APRIL TIBA...

Bila April tiba
Hati mula berkata
Setahun lamanya
Perkenalan kita
Ku tanya padamu
Kapankah hatimu
Akan ku miliki
Selama abadi

Kat atas ni lirik lagu Bila April... Dr Fazley punya lagu... Korang tau kan... Saja2 je aku letak lagu ni kat sini sebab bulan April kan dah dekat... hehehe... Tahun lepas, dalam bulan April, aku ada nyanyi lagu ni (dengan suara yang sangat merdu! hahaha), kejap je rasanya April dah nak datang lagi ya... =(

Pagi-pagi Sabtu, aku baca newspaper tentang pemergian penyanyi dan pejuang lagu puisi Zubir Ali ke rahmatullah... Aku akan rindukan dia... Rindukan suaranya.. Rindukan perwatakannya yang sentiasa tenang di hadapan orang ramai, setenang lagu-lagunya..

Nak kata aku peminat sejati atau die hard fan dia tak la jugak... Tapi, aku suka lagunya.. Dan aku suka suaranya.. Walau lagu yang sama, penyanyi lain yang nyanyi takkan sama macam dia nyanyi... Dia nyanyi ada soul...

Aku membesar dengan lagu-lagunya... Macam Sepanjang Jalan Ke Pulau Pinang, Doa, Penantian dan banyak lagi... Betul kata orang, bila di depan mata, kita tak pernah hargai... Tapi bila sudah tiada, baru kita merasai kehilangannya..

Penantian- Zubir Ali
Berapa lama mesti kunanti
Sinar cahaya matamu
Gemerlap bagai bintang
Menghiasi malam
Malam yang menutup diriku

Berapa lama perlu kutunggu
Lontaran suara dari bibirmu
Memecah hening taman
Taman syurgawi
Pada sebuah hati yang sepi

Penantian suatu siksa
Yang tidak tertanggung
Oleh tubuhku yang kering dan layu
Kepastian suatu penawar
Dalam suka dan duka
Yang meniti hidupku


Ya, sangat betul dan sangat bersetuju... dalam suka duka meniti hudupku.... =)




p/s; Hari ni sampai isnin ni, selama 3 hari, kawan2 kelas aku satu kelas pergi lawatan ke Melaka... bestnya... aku nak ikut... tapi... selamat bergembira rakan-rakanku... peace!~ =)

5 comments:

Coffeeholic said...

heh!

iskandarzulkarnain said...

jgnla sentimental sgt bang..kool..

semut kecil said...

iskadarzulkarnain;
ko tak sedih ke kehilangan satu aset penting bangsa? Aku hanya meluahkan kesedihan itu... =)

XoXo said...

BILA APRIL TIBA..
HATI MULA BERKATA..

APIN TAU APA YANG BEKATA-KATA N TEFIKIR2..HEHEH..APA LG,HADIAH NAK BG KAT APIN NGN K.NGAH LA..HAHAHAHAHAH..
DUN 4GET MY BUFDAY..

semut kecil said...

xoxo;
kalu buat2 lupa boleh tak?? hehehe